Happy Soulful Person

Happy Soulful Person: Someone who has fun and is happy to be High Sensitive #Croolsilver #HSP2

Al vrij lang heb ik een hekel aan het woord HSP: High Sensitive Person of Hoog Sensitief Persoon. Zo. Dat kan maar gezegd.

Het irriteert me dat er een negatieve associatie aan HSP vast zit. Waarom? En waar ik dat vandaan haal? Dat haal ik uit persoonlijke verhalen en omschrijvingen op internet-fora. En weet je waar die veelal over gaan? Over persoonlijk lijden èn persoonlijk slachtofferschap en dat het zo ver-schrik-ke-lijk is om HSP te zijn.

Ik denk dat deze #song van #BrigitteKaandorp in een geweldige tekst op uniek ironische wijze samenvat waar ik me in het HSP landschap zo aan stoor:

BRIGITTE KAANDORP MET ZWAAR LEVEN

Het is natuurlijk reuze hip en helemaal marketing technisch juist om altijd op de pijn te gaan zitten. Zowel als coach, therapeut of gewoon lekkere vlogger / blogger van je dagelijkse beslommeringen. Dan kan je je toekomstige cliënten aan je vast zuigen als ‘klantmagneet’. Dan breng je je ideale klant naar je crowd…Het is natuurlijk ook lekker om af en toe gewoon eens even je ziel en zaligheid te beschrijven in een ‘luisterrijke’ – als in veel oren en ogen die meedoen op zintuiglijk vlak – omgeving. En toch ga ik vertellen wat me daar nou zo dwars aan zit.

Diepe dalen

Kijk, het is óók waar dat #gevoeligheid of #hoogsensitief zijn, diepe dalen in het emotionele landschap brengt. (Kleine sidenote: ik heb deze tekst ingesproken. En daarmee verandert diepe dalen in DIE PEDALEN. Hoe grappig. Hetzelfde gegeven wat je naar beneden kan brengen het dal in, geeft je vleugels er weer uit te komen, uit dat dal 😉

Deze emotionele rollercoasters herken ik in het gezegde ‘Maak van je hart geen moordkuil’. Of in ‘met bloedend hart’. Een andere mooie term is ‘hartverscheurend’. Ik denk dat in onze taal heel veel verwijzingen zitten om te proberen emoties en diepe gevoelens van ongeluk te omschrijven.

Uit het dal omhoog

Ik vind het alleen zo jammer dat ik zo weinig lees en ervaar over de pieken omhoog. Dus na die klim op de pedalen van diepe dalen. Hoe zit het met:het geluksgevoel, de euforie, de spa rood bubbels in je lijf wanneer je de wind om je wangen voelt zingen. Want dàt gaat voor mij heel erg over HSP-zijn. Het diep intens kunnen voelen, meevoelen, ervaren, beleven van het leven. In al zijn facetten.

Ik zie het als een plaatje. Hoe meer HSP – hoe meer emotionele bewegingen. En bewegingen in een tijdslijn, kan je super met een sinusgolf helder maken. Grote emoties en gevoelens? Groot frequentiebereik. Easy. En reciproke omkeerbaar. Dat schrijf ik omdat ik reciproke een leuk woord vind. Zoek maar op…

Geluksgevoel, als HSP

Ik ervaar zelf een groot geluk en diepe bevrediging in mijn energie werk. Mijn #gevoeligheid en #sensitiviteit staan aan de basis van mijn #energykit en #toolbox. Dit #instrumentarium heb ik jarenlang geschoold onder kundige leiding. En ik heb heel wat klimmen gemaakt op de pedalen, ik ben heel wat keren weer naar beneden geflikkerd en al met al kan ik zeggen dat ik meestal op de kam van de berg mag laveren en zijn. (Hoe? Dat wordt een andere blog!)

Hierdoor lukt het mij om merendeels van mijn leven te voelen en te beleven in de pieken van geluksgevoel. Nee ook voor mij was niet altijd alles rooskleurig. Dat is het nooit. Leven is niet alleen maar leuk (Lekker, Extravert, Uniek en Knallend). Maar het is zeer zeker ook niet alleen maar kommer en kwel. En daarover lees ik mijns inziens voor wat dat waard moge zijn – te veel. Op Facebook Forums. In Blogs. In omschrijvingen van problemen die met HSP gepaard gaan…

Ik wil met deze blog benadrukken dat grote gevoeligheid, sensitiviteit en empathie een gift is. Een talent. Een kracht die je kunt inzetten om het leven voor jou en degenen die het met je delen leuker te maken. Ik vertel je er graag meer over een volgende keer.

Grote groeten van een #HappySoulfulPerson!

Carola x

Share This:

Leave a Reply