Grenzen stellen met liefde deel 2

Quote

-Nee zeggen kost me moeite. 
-Ga toch eens op je strepen staan! 
-Met liefde grenzen aangeven? Dat kan niet!
-Laat ze er niet mee weg komen!
-Die familie heeft een huis van rubber. Daar mag àlles. 
-Dat pik je toch niet?

Herkenbaar? Eentje van de rij? Zelfs meer?

Ik ga een geheim verklappen. Alle HSPers die ik ken, hebben een grenzen probleem. Klein of groot. Ik óók. Meerdere zelfs. 

Maar het geweldige nieuws is, grenzen stellen kun je leren. Het nog geweldigere nieuws is, grenzen kun je liefdevol leren stellen. Naar jezelf en de ander. Je hoeft geen bitch te worden, om deze kunde onder de knie te krijgen! Daarom krijg je straks van mij, onderaan deze blog, een rijtje met 6 liefdevolle - grenzen - truucks. 

Is het een grens? Is het een corridor?

Een grens is een heldere afspraak 

In de eerste blog legde ik uit wat een grens is: een helder, duidelijk omschreven afspraak. Die ligt vast in woorden, maar ook in wetten. Wanneer iedereen het erover eens is, is alles pais en vree. Het gedoe en gedonder begint, wanneer de afspraak niet congruent, niet consequent en onlogisch is… De grens is dan liefdeloos... 

Daarnaast heb ik verteld over het fysieke lichaam als drager van de energieën van de complete set aan deficiëntie- en groeibehoeften, die terug te lezen zijn in de energetische opbouw van het energie lichaam. Dit vormt zich ongeveer in de eerste 21 levensjaar (vaak ook als aura geschreven en genoemd - daarover wellicht andere keer meer.) 

Ik ga nu dieper in op het verschijnsel van ‘grensoverschrijding’. Het helpt wanneer je een belevenis in gedachten neemt, waarbij iemand over je grens ging. Dan kan je de stappen die ik hieronder beschrijf meevoelen en herbeleven. 

‘Iemand’ ging over je grens. En toen…

Voelde je ongemak. En dat uit zich steeds en individueel weer anders. Denk onder andere aan de buikpijn kinderen waar medisch niets te vinden is. Of een ‘vol’ hoofd. Of gloeiende oren na een intensief gesprek. Of een schrikreactie wanneer die specifieke iemand (weer) contact zoekt. Of kleffe handen wanneer je een email opent. Of een onrustig buikgevoel, wat je niet kan duiden. Of de drang om een nodige actie of een gesprek te ontwijken door nutteloze dingen oorring te geven. De mogelijkheden en varianten zijn eindeloos. Ik heb er hier een paar genoemd die ik veelvuldig tegenkwam in de praktijk.

Wat kan je nu doen om je hiertegen te wapenen? Wat is het stappenplan dat ik je beloofde voor die liefdevolle grenzen?

In mijn Voelen Isoleren - Sturen -aanpak heb ik drie nodige stappen verwerkt die je kunt inzetten bij ongemak wanneer je grens niet gerespecteerd wordt of werd. Deze stappen in het kort:

1. Voelen. Je fysieke lichaam geeft signalen dat je je ‘niet lekker voelt’  Besef dat dit af en toe voorkomt. Dat je je niet lekker voelt, kleffe handen en voeten krijgt, vanuit het niets. Wellicht in heel andere fysieke uitingen dan die ik hier beschreef.

2. Isoleren. Maak het gevoel dat je ervaart groter, probeer het te omvatten en probeer om met je gehele wezen en gedachten alles wat niet van jou is aan de ervaring, te isoleren. 

3. Sturen. Herken en erken dat het te maken heeft met iets buiten
jou om. Een sfeer, een persoon, een specifieke locatie, een evenement, een afspraak…etc. Niet van jou, dus teruggeven! Stuur de energie terug. 

Op deze wijze neem je je eigen ruimte weer volledig in en maak je je fysieke lichaam weer geheel eigen. Je reinigt je energieke systeem en je bewaakt daarmee je grens. Ja, dit behoeft wel een beetje training. Alhoewel ik meestal gezien heb dat het meer een ‘herinneren’ is, hoe je dat energetisch doet…

Terug naar de geschonden grens. Nog eens in andere woorden wat er gebeurt. 

Eerst ga je beseffen, dat je grens geschonden werd. Dus je beseft dat je rotgevoel in je maagstreek of in je psychische gesteldheid of in je fysiek, klinkklaar te maken heeft met een uitwisseling met iemand en ergens. Iemand kan zijn: een bazige persoon, een adolescent, een kleuter, een oppas kat of blaffende hond.  Ergens kan overal zijn: van shopping centre tot trein en van strand tot in de badkamer.

Heb je dat te pakken? Gaan we naar stap 2.

Maak jezelf ‘groot’. Doe dat in het moment. Een van de HSP coaches die ik ken - @OrchidForLife - zegt: stap eens in je woede die eronder zit. Woede kan je inderdaad uitstekend gebruiken over wat je overkomt om je energielichaam een op-pepper te geven en je grens af te bakenen. Maar, misschien ligt dat niet in je aard. En wil je dat niet. 

Dan kan je ook heel duidelijk voelen: IK wil dit niet

En daarmee kom je tot het kernonderdeel onderdeel van een grens: jouw eigen-belang. Je authentieke ik vertelt je haarfijn wanneer iemand over die innerlijke barrière gaat die we grens hebben genoemd. Anders: je voelt wanneer de afspraak die aan een grens vast zit, wordt geschonden. 

Gelijk pakken we mee wat afbakenen betekent: namelijk vertellen dat je dat ervaart. Eerst aan jezelf. Zonder dat je jezelf een zeikwijf vind, een truthola of een zeurpiet omdat je iets niet wil.  Dóódeng. Want stel je voor zeg dat die ander het op een andere manier voelt. 

Leuk die theorie, hoe gaat dat in de praktijk? Hoe stel ik liefdevol een grens?

Rijtje met 6 liefdevolle - grenzen truuks.

Tip 1 & 2: in relatie tot jezelf

 • Kijk en onderzoek eens wat het woord ‘Nee’ met je doet. Kan jij nee zeggen? Of voel en ervaar je daarbij ongemak en weerstand? Zit er een oordeel aan nee vastgeplakt? Is het een afwijzing? Een tekortkoming? Wanneer je dat onderzocht hebt, kan je bekijken of nee zeggen makkelijker wordt. Nee is het deel wat aan de andere kant van de grens ligt, wat je niet op je wilt nemen. Wat je niet wilt oplossen en waar je geen verantwoordelijk voor draagt. 
 • Moe? En lacht in iedere hoek van huis / je bureau / je to do lijst je werk toe? Lekker nix van aantrekken. Probeer het eens één dag. (Alle Reiki principes zijn daarop gebaseerd: Just for today…Don’t worry) Maak van je to do een to don’t lijst. Alles een tandje langzamer. De ruimte die je wint in tijd opvullen met zelf langzamer werken, eten, slapen. Je maakt jezelf wat breder en groter in de fysieke ruimte van thuis. 

Tip 3 & 4: thuis met (kleine) kinderen  

 • Je hebt geen zin in rotzooi in de keuken. En geen zin is geheel legitiem. Dat mag.  Dat betekent geen koekjes / pizza / smoothie  / whatever - bak - en - keuken - klieder taferelen - maar wel…En dan geef je twee opties die wèl mogen en je geen stress opleveren. Wat je doet is je grens aangeven.  
 • Je bent te moe en je hebt geen puf in fysiek spelletjes doen. Jij neemt een 10 minuten time-out met thee en mini meditatie, daarna doe je een makkelijk, kort spelletje. Wat je doet is jezelf en je eigen grens serieus nemen, opladen en erna ruimte maken voor iets gezelligs.

Tip 5 & 6: op het werk

 • Je krijgt een portie werk toegeschoven die je er niet bij kunt hebben. Je bent gewend om altijd te zeggen, doe ik wel. Of: ik regel het. Deze keer ga je het anders doen. Je pakt de stapel werk niet aan. De zin die er heel goed bij past is: ik heb er geen ruimte voor. Je bent van me gewend dat ik het altijd oplos, deze keer niet. Je stelt je grens. Je hoeft je niet te verontschuldigen, want er valt nix te verontschuldigen. Je hoeft ook geen uitleg te geven. Iets extra doen voor een ander is een keuze. Een gift, een tijd-cadeautje en jij mag kiezen aan wie je dat geeft.  
 • Je zit in een meeting. Er zijn een hele berg acties te verdelen en je bent gewend met een goed gevulde to do lijst de meeting te verlaten. Deze keer wacht je steeds 20 tellen voor je aanbiedt om een taak op je te nemen. Je trekt jezelf daarmee uit de mindset om impulsief meteen ja te roepen wanneer er om hulp gevraagd wordt. Vaak zijn er ook anderen die iets kunnen regelen en oplossen. Je bewaakt je grens

Dit was het blog over grenzen stellen (2) 

Het eerste blog vind je hier: grenzen (1)

Heb jij een woord dat je triggert? Of irriteert? En waar je geen raad mee weet? Uit de mindfulness, energiewerk of coaching branche? 

Inspireer mij er dan mee 😉 Ik lees je graag!

Hoe verleg je je grens?

Share This:

Liefdevol grenzen stellen, een blog in 2 delen

Quote

Liefdevol grenzen stellen

-Laat niet zo over je heen lopen!
-Je geeft veel te veel weg...
-Bij jou kan altijd alles…
-Liefdevol grenzen stellen? Dat kan ik niet...
-Ik vind ‘t moeilijk om dan mijn grenzen aan te geven.
-Mijn kinderen die lopen met me weg, maar ook over me héén.
-Ik vind ‘t als leraar lastig om de juiste grenzen aan te geven. 
Vloeibaar metaal over vastgestelde rasters: grenzeloosheid?

Herkenbaar? Eentje van de rij? Zelfs meer?

Ik ga een geheim verklappen. Alle HSPers die ik ken, hebben een grenzen probleem. Klein of groot. Ik óók. Meerdere zelfs. 

Maar het geweldige nieuws is, grenzen kun je leren stellen

Het nog geweldigere nieuws is, grenzen kun je liefdevol leren stellen. Naar jezelf en de ander. Je hoeft geen bitch te worden, om deze kunde onder de knie te krijgen! Daarom krijg je straks van mij, onder blog 2 een rijtje met 6 liefdevolle-grenzen truucks. 

Nu eerst de theorie. Want wat is dat eigenlijk, een grens? 

Ik kan me nog goed herinneren dat ik op het vliegveld van Peru dat ene heul belangrijke papiertje vergeten was. Het is het papiertje dat je in het vliegtuig tekent, waarbij je vertelt of je business of leisure time doet in een land of dat je ergens bent voor werk. En dat heb je nodig om te wisselen van vliegtuig naar een ander land...transfer zogezegd. 

Het debiele is, je loopt op een afgebakend, betegeld stuk grond, met bioscoop omheining als begrenzing. En wanneer je op een bepaald deel staat is het Peru en aan de andere kant is het Bolivia. -Waarom? 

Omdat het een afspraak is. Toen ik me dat realiseerde, viel ik bijna flauw van de slappe lach. Zoiets idioots. 

Vervolgens koop je in ‘niemandsland’ een wissewasje papiertje met je creditcard card - ook weer zo een afspraak, plastic geld - en dan mag je doorlopen. Grens open.  Dus op die manier, is een grens een afspraak. Zoals bij een wet of bij een mondelinge overeenkomst. 

En dat beeld: een afgesproken lijn is een grens tussen a naar b of c, dat heeft me nooit meer losgelaten. Kennelijk hebben we zoiets als fysieke grenzen, waar ons lichaam ophoudt, waar land zee wordt, waar de berg de hemel kust. Maar ook de grens van een afspraak. En als het over woorden gaat, dan zitten we meteen in het ontastbare en onzegbare,  ofwel de energiekant der dingen. 

Dus hoe kom je tot liefdevol grenzen stellen?

Een grens is een helder, duidelijk omschreven afspraak. Die vast ligt in woorden, maar ook in wetten. En als iedereen het erover eens is, is alles pais en vree. Het gedonder begint, wanneer de afspraak niet congruent, niet consequent en onlogisch is. Herken je de stem van de ‘Totaal Oneerlijk!’ - roepers? Want zeker kinderen voelen dat feilloos en haarscherp aan.  

Erger wordt het als het gaat om een opgelegde, niet begrijpelijke regel of wet. 

Of wanneer de verwachtingen ten aanzien van de status van de afspraak niet duidelijk zijn. Dan kom je in een grensgebied en afhankelijk van de territoriumdrift van de grenzen-steller vliegt je kop er af als je daar iets verkeerd doet (denk aan de voormalig corridor tussen West en Oost-Duitsland, of aan de onheilstaferelen onder het Taliban bewind in Afghanistan op dit moment), of heb je je credit card te trekken om je ‘juiste-papier-vergeten-fout’ goed te maken, zoals ik op het vliegveld van Peru…

Als je een lerarenopleiding doet, maakt niet uit welke, dan leer je als een van de eerste dingen dat orde in de klas te maken heeft met grenzen en helderheid. En deze moet je bewaken. Net als vroeger met het spel landje pik. En hoe dat dan werkt? Met woorden en vooral met energie. En consequentheid in handelen. En eerlijkheid in de regels. 

Culturele afspraken en grenzen

Ik woon op dit moment in een land - Singapore - waarin dat handelen naar en volgen van regels vanzelfsprekend is. Zo vanzelfsprekend dat ik ervan overtuigd ben dat kinderen hier, mede dáárom zo goed luisteren. Fine-city zeggen ze hier. Dit is de regel. Houd je je er niet aan? Dan volgt een consequentie en die vertaald zich naar een ‘fine’, straf dus. En die consequentie volgt en komt. Dat weet iedereen. Dus beter fiets je niet door rood en over de stoep en zorg je ervoor dat je je gedraagt en gezag respecteert. 

Hoe zit het met energie en liefdevolle grenzen? 

Eigenlijk best simpel. 

Als we spreken over basis en veiligheid, en zeker in het bewaken en beschermen van grenzen, komt onze Maslov altijd weer om de hoek kijken. Hij spreekt van een pyramide-model met daarin beschreven wat je nodig hebt om te kunnen overleven - de deficiëntie-behoeften,  zoals voedsel, kleding, onderdak, veiligheid, ergens bij kunnen horen, aanzien verdienen en respect; met op de top van die pyramide wat je nodig hebt om te kunnen ontwikkelen, de groeibehoeften; bijvoorbeeld behoefte aan musische voeding en schoonheid, levensinvulling en zelfverwezenlijking. Met het fysieke lichaam als voertuig van al de energieën van deze elementen, ben je helemaal jij, een complete identiteit . En dat complete lichaam, met de energieke imprints erbij,  hebben we te respecteren. Dat is een klinkklare, heldere afspraak. 

Grenzen in woorden? 

Woorden hebben energie, je energielichaam pikt deze energie op. Dus wanneer je als kind blootstaat aan energiek geweld in woorden, door te hard praten, schelden op jou, onwaarheden…dan kan je als coping mechanisme inbouwen, dat je je grens verlegd. Dat je je anders gaat gedragen om van dat vervelende gevoel af te komen, wat die ander jou laat beleven en ervaren door zijn of haar gedrag.   

Grenzenverleggen, liefde voor jezelf en groei

Deze imprint, deze grenzenverlegging in je systeem, neem je mee. In je latere leven. Dus de baas die je constant vraagt over je grens te gaan door meer te leveren en te geven dan afgesproken en jij die daar geen nee tegen weet te zeggen, vindt zijn oorsprong dan in een energieke imprint van vroeger. 

Is je grens verleggen dan altijd verkeerd? Nee, zeker niet. Maar wel als die aanpassing zijn oorsprong vind in het aanpassen van je gedrag omdat je pijn lijdt door hetgeen een ander je aandoet. Of omdat je onder druk staat. Dus wanneer jij je grens verlegt voor of door een ander en niet vanuit je eigen denken, voelen, willen. Dàt wordt bedoelt met die mooie zin: ‘Stap uit je comfortzone en verleg je grenzen”.   

-Hoe kan je dan uit deze ‘imprint’ stappen? 
-Hoe doorbreek je dat patroon? 
-Anders gezegd: hoe vind je je natuurlijke grens weer terug?
-Hoe maak je die vervolgens duidelijk? 
-Hoe stel je je grens? 

Dat leg ik in het tweede blog uit:  #Energiecliché - Grenzen stellen (2)

vloeibaar medium over een sterke rasterlijn: grenzen?

Share This:

Happy Soulful Person

Quote

Happy Soulful Person: Someone who has fun and is happy to be High Sensitive #Croolsilver #HSP2

Al vrij lang heb ik een hekel aan het woord HSP: High Sensitive Person of Hoog Sensitief Persoon. Zo. Dat kan maar gezegd.

Het irriteert me dat er een negatieve associatie aan HSP vast zit. Waarom? En waar ik dat vandaan haal? Dat haal ik uit persoonlijke verhalen en omschrijvingen op internet-fora. En weet je waar die veelal over gaan? Over persoonlijk lijden èn persoonlijk slachtofferschap en dat het zo ver-schrik-ke-lijk is om HSP te zijn.

Ik denk dat deze #song van #BrigitteKaandorp in een geweldige tekst op uniek ironische wijze samenvat waar ik me in het HSP landschap zo aan stoor:

BRIGITTE KAANDORP MET ZWAAR LEVEN

Het is natuurlijk reuze hip en helemaal marketing technisch juist om altijd op de pijn te gaan zitten. Zowel als coach, therapeut of gewoon lekkere vlogger / blogger van je dagelijkse beslommeringen. Dan kan je je toekomstige cliënten aan je vast zuigen als ‘klantmagneet’. Dan breng je je ideale klant naar je crowd…Het is natuurlijk ook lekker om af en toe gewoon eens even je ziel en zaligheid te beschrijven in een ‘luisterrijke’ – als in veel oren en ogen die meedoen op zintuiglijk vlak – omgeving. En toch ga ik vertellen wat me daar nou zo dwars aan zit.

Diepe dalen

Kijk, het is óók waar dat #gevoeligheid of #hoogsensitief zijn, diepe dalen in het emotionele landschap brengt. (Kleine sidenote: ik heb deze tekst ingesproken. En daarmee verandert diepe dalen in DIE PEDALEN. Hoe grappig. Hetzelfde gegeven wat je naar beneden kan brengen het dal in, geeft je vleugels er weer uit te komen, uit dat dal 😉

Deze emotionele rollercoasters herken ik in het gezegde ‘Maak van je hart geen moordkuil’. Of in ‘met bloedend hart’. Een andere mooie term is ‘hartverscheurend’. Ik denk dat in onze taal heel veel verwijzingen zitten om te proberen emoties en diepe gevoelens van ongeluk te omschrijven.

Uit het dal omhoog

Ik vind het alleen zo jammer dat ik zo weinig lees en ervaar over de pieken omhoog. Dus na die klim op de pedalen van diepe dalen. Hoe zit het met:het geluksgevoel, de euforie, de spa rood bubbels in je lijf wanneer je de wind om je wangen voelt zingen. Want dàt gaat voor mij heel erg over HSP-zijn. Het diep intens kunnen voelen, meevoelen, ervaren, beleven van het leven. In al zijn facetten.

Ik zie het als een plaatje. Hoe meer HSP – hoe meer emotionele bewegingen. En bewegingen in een tijdslijn, kan je super met een sinusgolf helder maken. Grote emoties en gevoelens? Groot frequentiebereik. Easy. En reciproke omkeerbaar. Dat schrijf ik omdat ik reciproke een leuk woord vind. Zoek maar op…

Geluksgevoel, als HSP

Ik ervaar zelf een groot geluk en diepe bevrediging in mijn energie werk. Mijn #gevoeligheid en #sensitiviteit staan aan de basis van mijn #energykit en #toolbox. Dit #instrumentarium heb ik jarenlang geschoold onder kundige leiding. En ik heb heel wat klimmen gemaakt op de pedalen, ik ben heel wat keren weer naar beneden geflikkerd en al met al kan ik zeggen dat ik meestal op de kam van de berg mag laveren en zijn. (Hoe? Dat wordt een andere blog!)

Hierdoor lukt het mij om merendeels van mijn leven te voelen en te beleven in de pieken van geluksgevoel. Nee ook voor mij was niet altijd alles rooskleurig. Dat is het nooit. Leven is niet alleen maar leuk (Lekker, Extravert, Uniek en Knallend). Maar het is zeer zeker ook niet alleen maar kommer en kwel. En daarover lees ik mijns inziens voor wat dat waard moge zijn – te veel. Op Facebook Forums. In Blogs. In omschrijvingen van problemen die met HSP gepaard gaan…

Ik wil met deze blog benadrukken dat grote gevoeligheid, sensitiviteit en empathie een gift is. Een talent. Een kracht die je kunt inzetten om het leven voor jou en degenen die het met je delen leuker te maken. Ik vertel je er graag meer over een volgende keer.

Grote groeten van een #HappySoulfulPerson!

Carola x

Share This:

Who – What – Where and the big Why

Quote

At all times and ages, people have been searching and looking for wisdom, knowledge and help in there struggle with Three Big Questions, which define us:

 • Who are we?
 • Where do we come from?
 • Where do we go?

In the brilliant book #EatPrayLove by #ElizabethGilbert, the search for these three questions are thoroughly investigated. And at the end of the book, our lovely lady lives in Indonesia, and she tells us that everybody just keep her asking these three questions. It is like these three questions are needed to define her, to give her a background. To make sure to put her in the right position upfront them, so everybody can actually see who she is, there in the #focus of the moment.

And that is what our #groundingexercises are always about. To make sure you are just there, in this ongoing spot where future and past melt into the Big Now.

So what does this imply when you move?

If you change your physical position, in other words we say we re-locate or we move abroad, your #grounding changes with you. Your path differs from the one you went before, you walk other soil and you eat other food. You smell others herbs and spices and you are put in a totally different grid as where you came from.

When I moved to Brazil, I noticed what it means: a #Socialconstruction. It is a term I never understood at University. And day two in Brazil my emprugada, the lovely Rosy with her broad smile and warm heart, called me “Donna Grandaõ, uma Sereia”.

In one – ONE – yes just 1 –  Portuguese sentence, my yearlong status changed!

From being a small, chubby, roundbreasted, dark eyed woman to a Tall Lady, no more, even to a mermaid!

Needless to say that it changed something in me as well. And that it did something to my energy.

And now I moved some half year ago to Singapore, I felt a change in social construct again. I am a ‘Ang Mo – Expat Woman’ here – a ‘western woman’. And that made me feel very weary in the beginning. I didn’t feel anything, no male and female energy. No looks, no talks, no words or glimpses. It made me hollow and clueless about e and my boundaries. Like the sea shapes the shore, I needed my counter-energies and people on the street to help define me again. I was lost in orientation in my energy field. I didn’t feel male or female or me, since the grid I was walking in, was so different. 

So what was this biggest difference then?

It felt completely calm here on the streets. No stress. No need for eyes everywhere, on stroller, kids and purse in one time. No checking in on people if there might be a dangerous situation. No attention to check in on your belongings every second of the minute. No worries if your bag is open and not zipped up. No stressed feeling if you just stroll around and end up somewhere you didn’t expect to go.

The word everybody uses here is #safe. And yes, it is safe, no stress in or on the streets. It made me go deep to my roots. I had to learn a complete new way do define my new me – my new Who I am, Where I came from and where I am going.

And the grounding and focus exercises I did daily, helped me so much.

The made my Roots grow strong again. And as our dear Goethe already put it in earlier days: ‘Gebt den Kindern Wurzeln damit sie fliegen können.’ (Give the children roots, to make sure they can fly)

So, now I can fly and I can look from this nice helicopter view, for other lovely expat ladies who want to work on this field. The ‘Who you are, Where you Go, and Where you came from’ quest. Or in one word: the big Why?

I developed an expat program, called #RootzandWingz and I would love to tell you more about if, if you’re interested.

For now: all the best, Kind Hugs,

Carola x

Share This:

Sleep like a baby

Quote

Sleep well! ​Thats what I really hope for you that you do.  But: Are you not? Are you facing sleeping issues at night? Is it hard for you to get into sleep for instance? Or do you wake up? Several times a night?  

In  this article I give you 7 FREE TIPs on Sleeping issues...

Sleeping and sleeping patterns are so important for us to regain our fit and vital feelings. It is just wonderful if you can start the day full of lovely memories of your dreams and decent sleep. Many people suffer from poor sleep.

In this article I explain what sleeping issues I see as an energy therapist and what could help you to cope with them. There are different types of complaints I hear from my clients. I categorized them in 4 points:

1. Getting to sleep...And that it's not happening...

When you fall asleep - it is like you need to surrender. It is that the sleep takes over from you. And this point is very often an issue. Sometimes people are afraid to dive in.

Children often experience this as something scary. Especially when the have encountered a nightmare. Or other form of bad dream.  

2. Worrying Minds...The thoughts keep coming...And the sleep is not 😉.

Something else I hear often are 'worrying minds'. They keep coming - flushing your mind and making you feel insecure and uneased. Worry takes a lot of energy. And you cannot have that in bed when you want a proper sleep. 

3. Not sleeping through the night.

Some people cannot sleep through. They keep waking up at night. Sometimes at the same time, sometimes just because they need to go to the bathroom. 

4. Anxiety Issues.

Some people just can't go to sleep because anxiety is crawling on to them at night. The fear and unease keeps coming and going and it is impossible to find a proper rest and deep sleep.

What I usually start with and what I suggest you should too If you are having sleeping issues - is that you create a proper sleeping routine with rituals. 

The routine will help you to get you into the sleeping mode. 

It will help you to prepare your subconscious mind to go to sleep. In fact - it will take your body, mind and soul in the sleeping mode!

And in ANY case of sleeping issues: of course you should check with your physisian first.

But if you cannot find any medical reasons causing youre sleeping issues - try a fresh and proper routine. I can give you here 8 tips to create today a proper sleeping routine. They will help you to create the right setting for going to sleep. 

Tip 1 - Start your routine 2 hours before you actually want to sleep. 

Tip 2 - Stop all screen activities 2 hours before you want to sleep. If you use your phone as a ringer / set it up right now, same goes for using your phone as a meditation tool. Mke everyting WIFI-less available.

Tip 3 - Make yourself a wonderful relaxing infusion / tea - the following herbs can be very helpful: chamomile, valerian, lavender, lemon balm, passionflower...

Tip 4 - Make the tea is a ritual - boil the water, chose a perfect mug, be attentive and only busy with preparing the tea. 

Tip 5 - CHoose a spot, every night the same, where you will sip the tea. Start to unwind the day by thinking backwards. Give yourself three compliments for what you did that day. 

Tip 6 - Prepare yourself to go to bed. Do the bathroom ritual as you like, it is wise to do it always in the same order. 

Tip 7 - Go actually to bed. Read something soothing. Have a nice picture or more around your bed to make sure you have a wonderful last view with a good atmosphere for you. 

Tip 8 - Do a relaxing exercise. A bodycan for instance. And say grace or gratitude for the day.

​If you want to know more - I can help you in finding a routine fit for you! Feel free to email or call me!

Carola  

carola(at)zilverzout.nl

Little dog sleeping like a baby

Share This:

Why no is the most important word

Quote

Let's do a little 'Feelings and Emotion' Experiment. 

Read the following and try to focus on your feelings. What do the word establish in your emotional body? Here we go.

Dear You.Everywhere there are opportunities. Everywhere there are chances. Everywhere you should open up and be open to the world an the other self. Everywhere we should learn to live in harmony and a prosperous life will follow.

NO.

Sorry.

Won’t happen.

<><><<><>><><><><><><><><><><<<><<><><><><><><><><><

And?

What happened in your mind seeing the first NO?

How did you feel I said NO?

Small?

Intimidated?

Scared?

Frightened?

Feeling like you didn’t do the right thing by reading this article?

Feeling like you’re 4 years old again?

And…What happened in your emotional body after you saw the word: ‘sorry?’

And again: what happened in your physical body after you saw: ‘won’t happen?’

‘No’ is a powerful word. Just as powerful as ‘Yes’ but in a different way.

No blocks. It makes the energy stop running.

No restrains. It makes the mind going to another place.

No makes status and difference.

No means you’re the chef and I am not.

No gives a BOUNDARIE.

No is a clear and well cut path. There is the place you won’t go.

No is the opposite to yes. I.E that’s what we’ve learned.

So in short: No is a breaker. Yes is a maker. 

At least that’s what we’ve learned most of the time.Now let us get closer to this.

I am working with very sensitive people. And one of the troubles they are facing is just this: to say a clear no. To make there boundaries clear. What do you accept and what not of the other.

And why is that?

Because they were told never to say no. Because it used to mean implicitly that you are not doing the right thing. That you have to reshape your energetic boundaries and adapt to what the other want’s or does. The no come alongin your life with expactations. About you. And you were able to sense them. And made you avoid the no.

So what do I mean then by saying that it is so important to learn about the word no? That the no is just a given. Or as I heard in a family sitcom a Noop – No Option. And no more then that.

So correcting and guiding your child means for me to tell that there are ‘no’s’ in the world. That it shows of respect to treat the no well. That it has nothing to do with ‘who you are’. But that it mostly refers to an action you take which is not acceptable for the moment for whatever reason.

And there is another very important word, which comes along: trust.

Trust in the person who is saying no. That the powerful word ‘No’ is used in a correct way and not out of the urge to force something unnecessarily up to you.

The relation of this Blog with my work is this: most people I see are having trouble in putting a clear NO. For themselves. I help to re-shape the energetic boundaries by showing you the deep-rooted psychological and energetic mechanisms at work. Onze you see through them, you can work up on them. 

> Energie Management

> Energetisch Uitloggen 

Share This:

5 Energy hacks in your pocket you weren’t aware of…

5 Energy hacks in your pocket you weren’t aware of…

Carola Millenaar-Vieregge

During the day you connect and disconnect with people all the time, yes thats energy too. And if you are working in the field of coaching, training, HR businesses…You probably have to deal al lot with all kinds of people and work with them. Ore make them work for you.

Sometimes it is hard to keep your energy levels up right and fresh. So I collected and organized 5 energy hacks for you. You carry them around in your pocket all day and I am pretty sure you weren’t aware of that. So here they come:

 

1)  Your Phone >

Make sure you credit yourself with an app with short meditations to energize and refresh you any moment you are in need of it. I myself am very fond of meditationoasis.com. I like the way the meditations are organised and help met to find quickly what I am in need of. Since they are organised by topic and emotion, it is a very easy way to find the right meditation to use. Furthermore: there are meditations with and without music.

2)  Your Fingertips >

You have 10 incredible little massaging machines with you. One of the favourite exercises I teach my clients is to caress very gently your hairline. Start up front in the middle of your forehead and strike very gentle towards the back of your head. Continue to do so around the line of your ears. You will feel that stress and full feelings in your head release. You can let relaxation in. Make sure you caress really soft. We are used to rub our eyes very hard when we’ve been in a meeting or session where a lot of work and efforts is being accomplished. Remember: energies work on a subtle level. Therefore: be gentle in your touch.

3)  The cap of your lip-gloss / lipstick / pen etcetera.

You can use these caps to do some acupressure in your face – remove eventually glasses 😉 It feels wonderful. You tiptop softly over your eyebrows and under your eyes. Next you massage easy the point in between your eyes. After that follow the line of your bridge and nasal wings. Follow to your upper lip. Tip top also the point where your ears end, in the soft little place. Finish up by gently pressing the middle of your chin. Because the most of these points are related to reflexology – you will feel very refreshed.

4)   Your pocketknife. 

Really? You don’t have one? Get one! It makes that you can eat any fruit you encounter during the day – and that’s like eating a little energy bomb – right? Here you can see how to cut it: how to cut fruit Maybe it’s not possible to have the knife with you all day? How about a knife in your drawer then 😉

5)   Your Wallet. 

Every time you make a payment, you could say a little thank you. For the fact that you pay your bills, that you are part of the working industries. This thank you can remind you of being part of society. Of the fact that you matter. And that you are fulfilling your destiny. Weather it is flipping burgers or being an energetic coach as I am. And if you need to change your work for whatever reason, this thank you could be your reminder to reflect on the wish to take chances and to take your wish for change serious.

Enjoy!

Did you find my 10 tips for keeping up good energy during the day already? HERE THEY ARE!

Share This:

Energetisch Uitloggen

Quote

http://eepurl.com/cHoL51

Energetisch Uitloggen

Energetisch Uitloggen

De One and Only Energie besparende – Tip die alle werkende moeders zouden moeten weten.

 

(Uit: de Mini – Cursus Energize Me)

 

Bespaar DAGELIJKS ENERGIE, JOUW energie. Hoe? Simpel. Leer ‘Energetisch Uitloggen’.

En die ENERGIE en POWER die je spaart, kan je voor andere leuke, inspirerende, ondernemende, luierende, gezellige, heerlijke, buitenspelerige bezigheden gebruiken!

 

Dagelijks maken we energetische verbindingen. Met verschillende personen, locaties, sferen en emoties.En die verbindingen kunnen je behoorlijk energie kosten. Wanneer je niet uitlogt!

 

Je kan bewust leren om die verbindingen niet de hele dag met je mee te slepen. Om bewust energetisch uit te loggen. Wanneer je van setting en locatie veranderd gedurende de dag.

Hoe weet je nou of je nog energetisch ingelogd / aangekoppeld bent?

 • Je denkt de hele tijd nog aan een frase van een gesprek
 • Er is een zinssnede blijven hangen
 • Er gaat een whatzzappje maar niet uit je hoofd
 • Je denkt de hele tijd aan een specifieke persoon
 • Je voelt je raar, niet bij jezelf
 • Je raakt makkelijk geïrriteerd
 • Je komt maar niet vooruit met je plannen van die dag
 • Alles voelt zwaar aan, alsof er een last op je schouders rust
 • Je voelt de hele tijd een vervelende sfeer om je heen
 • Je wordt moe als je aan een persoon, situatie, locatie, sfeer denkt
 • Je kan het niet opbrengen om….Andere dingen te doen die moeten

Met een simpel stappenplan kan ik je leren om Energetisch Uit te Loggen.

Concreet, helder, stapsgewijs.

 • Een keer doe ik de Energiebesparende Tip voor, waarna jij hem meteen kunt toepassen
 • Meteen te gebruiken, dus meteen meer energie over voor andere leuke, inspirerende, ondernemende, luierende, gezellige, heerlijke, buitenspelerige bezigheden

 

Ik doe het een keer voor, jij doet het na en je hebt meteen resultaat.

 

Ik heb twee videootjes voor je klaar staan en een handout.

Proberen?

 

Hier is de link waarmee je je kunt aanmelden. Een Energie Cadeautje van Mij voor JOU. Doe er je voordeel mee. Meer energie 😉

Liefs!

Share This:

Wat je als musicus hebt aan de vierde wand…Als musicus speel je op een podium. Toch? En ja – daarnaast doe je vaak heel veel andere dingen in educatieve of projectmatige sfeer, maar nu wil ik het over dat podium hebben. En de vierde wand.

Dat podium kan trouwens ook een toneel zijn, een ‘tussen-de-schuifdeuren-setting’ een aula, een hoek in de kroeg of een strandtent.

Du moment dat je de opstelling maakt met je instrumentarium, is de plek waar jij als musicus staat omgetoverd tot podium. Met de wetten die daarop gelden.

Wat kan je nou leren van de podium-medebespelers de musical, muziektheater en toneelspelenden?

Veel! Ik noem hier 5 concrete punten!

1.  hoe je placering is in de ruimte. Check dat van tevoren. Als je gaat zingen is de klinkercirkel daar een super hulpmiddel bij.

2. je techniek met natuurlijk sowieso op orde zijn. Maar ik ga er even vanuit dat je productieteam of jijzelf dat picobello in orde heeft gemaakt.

3.  hoe je opkomt. De manier waarop je uit de coulisse komt maakt alle verschil. Maak je je presence groot? Klein? Wil je onzichtbaar? Wil je juist opvallend?

4. hoe je begint. Vanuit welk beginbeeld? Hoor je de eerste noten van je stuk? Of wacht je op echte stilte. Kan je innerlijke oor je het tempo al vertellen? Hoe verzamel je je energie om in de juiste uit of in- ademing te starten? Ook als je een instrument bespeeld.

5. hoe de vierde wand je hulpmiddel kan zijn om je te sturen in wat je nu wilt performen en neerzetten. Huh?

Ja. De vierder wand, het imaginaire doek tussen jou en publiek is een fantastisch hulpmiddel waarmee je als musicus zoveel comfortabeler kunt leren spelen.

Die wand is namelijk magisch. Je kan er alle op tevoorschijn toveren wat jij maar wilt. Beelden, kleuren, geuren, films, gevoelens, emoties, personen, noem maar op. Wat Hollywood kan, kan jij daar als musicus ook maar dan beter.

En waarom zou je dat willen?

Om de drakerige analyse stemmetjes in je hoofd te temmen. De ‘ik-ben-niet-goed-genoegs’ de ‘ik-ben-bang-voor-deze-passage-het-lukt-nooit’s’ de ‘een-muziekstuk-is-nooit-afgestudeerd’s’ en al die vierduizendmiljoen andere gedachten die je o zo slimme brein weet te bedenken om je onzeker te maken. Om je te tackelen zodat je vooral dat eind-goal niet haalt: de heerlijke flow van waaruit je graag wilt spelen.

Want dat is waar je wilt zijn toch?

Met de juiste energie, intentie en aandacht je publiek je muzikale verhaal vertellen? Leer jezelf werken met de vierde wand. Wereld van verschil.

Share This:

Tekst uit je hoofd leren…Hoe werkt dat?

Bij Drama, Musical en Zang kom je er niet omheen: tekst uit je hoofd leren! En er zijn verschillende tactieken die ik in de loop der jaren verzameld heb om leerlingen daarmee te helpen. Deze blog gaat specifiek over songs en liedjes. Over toneeltekst komt een andere specifiekere Blog.

Hoe werkt het stappenplan? Er zijn drie onderdelen.

 • Begrijpen van de tekst.
 • Inbedden van de tekst in een context
 • Inslijpen van de tekst, zowel mentaal als fysiek

Stap 1: Begrijpen

Ga met de leerling bewust door de tekst. Zijn alle woorden te snappen? Zijn er meerdere betekenissen? Leg ze allemaal uit. Kan je zinnen dubbel en dwars interpreteren? Interpreteer erop los. Kan je alle woorden uitspreken op een correcte wijze? Oefen dat meteen.

Stap 2: Inbedden

Alles wat je leert is makkelijker te onthouden wanneer het ingebed is in een context. Wanneer het kan aanhaken op kennis die je al hebt of op een mindmap die je al hebt of op een gevoel of beeld.

Bespreek de tekst en maak er een compleet verhaal van. Zorg ervoor dat je weet:

 • Wie er in meespelen als personages => ‘Het jongetje en de vader’
 • Wat de acties zijn => Fietsen, kijken, voetbal
 • Waar het geheel zich afspeelt => ‘Het jongetje zit bovenop het duin, het is wel zeven meter hoog’

Wanneer je de feiten kloppend hebt is het tijd om na te denken over de emotionele lading van de tekst.

 • Welke gevoelens wil je overbrengen?
 • Wat is de emotionele reis die je publiek kan afleggen door naar je te luisteren? (Of het daadwerkelijk zo gebeurd is een leuke filosofische vraag – misschien een andere keer meer hierover.)

In het lied ‘de Wedstrijd’ van Bram Vermeulen – daar komen de bovenstaande voorbeeldzinnen uit – is een van de thema’s vader / zoon, een mooi beeld waardoor we kunnen leren en ervaren hoe vaders en zonen een wedstrijd met elkaar kunnen aan gaan. En het onderliggende thema jong / oud kan meespelen, je haalt als zoon je vader nooit in, ‘Het is een wedstrijd, die je niet winnen kan…’

> Ja maar werk je dan ook zo met heel kleine kinderen? Ja, ook bij heel kleine kinderen zorg ik ervoor dat ze snappen waar het over gaat. Bovendien zijn die van nature vaak nog veel meer associatief en beelddenkend ingesteld, waardoor het aanleren makkelijk gaat.

Stap 3: Inslijpen van de tekst

Wanneer je de setting helemaal kloppend hebt gemaakt en als een regisseur naar je hand hebt gezet, kijk en beleef je of je de tekst lezend geheel kan zien met de context eromheen.

Kan je de film zien of voelen die je hebt gecreëerd?

Is het mogelijk dat je de mentale stappen in je hoofd kan mee laten lopen? Wanneer je dat goed lukt, dan kan je zin voor zin gaan ‘stampen’ en zorgen dat je fysiek, dus ook letterlijk je mondapparaat gewend raakt aan de klanken en zinnen zoals ze bedoeld zijn.

Nu moet de tekst nog gaan lopen in en op het ritme in de muziek. Je hebt er veel baat bij wanneer je dat meteen exact en precies aanleert:

X = een tik / beat in de tellen van de muziek

X pappa kijk dan XX pappa kijk dan XX pappa kijk dan naar mij-hij-hij XX pappa kijk dan XX pappa kijk dan XX pappa kijk dan naar mij XX

En, hoe weet je nu of je het kunt? Drie keer goed is scheepsrecht! Dan ben je klaar.

Laatste tip: ik zorg altijd voor twee kopieën voor de leerling. Een klieder versie en een om schoon te houden, eventueel opnieuw te kopiëren.

Meer tips lezen over Muziek en danseducatie en Docentschap? Hier vind je meer blogs

Meer theorie over geheugensystemen / uit je hoofd leren: Tony Buzan

Voorbeeldlied met Youtube: ‘de Wedstrijd’ van Bram Vermeulen.

Share This: