Muziek Studeren

Het is gelukt! Je kind zit erop. Op een instrument. Muziekles.

En nu? In de les gebeurde van alles. En jij was er hoogstwaarschijnlijk niet bij. En thuis moet je kind 'huiswerk' maken. Muziek studeren. Oefenen. Hoe gaat dat? Hier drie tips! Voor je kind en voor jou als ouder!

Muziek studeren op de piano...Herhalen!

#1# Muziek studeren: De kracht van de herhaling. 

Elke dag 10 minuten is een eerste mijlpaal waar je naar toe kan werken. En het is een goed idee om te kiezen wanneer deze 10 minuten dan zijn. S'ochtends? Voor school? S'middags? Bij het thuiskomen? Op het moment dat het eten klaargemaakt word? Na het eten? Voor het slapen gaan? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wanneer. Maar het is goed om het vast te leggen, in de weekagenda op te nemen of om op het prikbord te plakken. En elke dag is dus elke dag. Ook als oma jarig is, je een feestje hebt, de hockey club een uitje viert of je kat naar de dokter moet. Er is 1 uitzondering. Juist; als je ziek bent. 😉

Muziek studeren - herrie mag!
#2# Muziek Studeren: Afspreken dat je herrie mag maken in rust!​

Leren studeren is ultieme Me-Time ( zie blog: Blog over studeren). Spreek dus af met jezelf als ouder en ook met het kind dat het niet gestoord wordt! Telefoon opnemen, tafeldekken, even komen, tas opruimen, jassen ophangen, huiswerk maken voor iets anders, vriendjes aan de deur om te spelen: bedenk het maar wat er zoal aan afleiding kan komen, NU EVEN NIET. En even is dus 10 minuten en die kan je met een kookwekkertje of telefoontje gewoon laten aftikken. Muziek studeren en leren maken gaat overigens gepaard met herrie. Met tonen en klanken die niet mooi zijn in het begin. Allemaal oordoppen in en geen gezeur over de klank en het volume graag, anders leer je 't nooit. 

Muziek studeren - Alles klaar?

Voorbereiden, Intunen, Starten!

#3# Muziek studeren: Spullen en side-coaching van jou als ouder​

Het is prettig wanneer de spullen voor het studeren en muziekmaken een vaste plek hebben. Dat de vioolkist bijvoorbeeld open ligt en de klem er al op zit. Dat je de dwarsfluit al klaar hebt liggen en kan pakken als je wilt starten. Dat de bladmuziek, schrift, potlood en kookwekker klaar staan. Ordening in spullen maakt dat je meteen kan starten. 

En jij als ouder? Wat kan jij helpen? Wellicht moet je beginnen met het voorlezen van de opdrachten. En is het ook voor jou een nieuwe wereld! Ga dan steeds na, wat de bedoeling is van een opdracht. Koppel die aan een mind-set: Studeren, Improviseren of Spelen. 

En daarover de volgende keer meer. 😉

Share This: